Op inschrijving, organiseren en begeleiden wij fotoreizen mét workshops op locatie voor maximaal 6 fotografieliefhebbers.

Foto van fotograaf Anne van Houwelingen

Welkom bij FotoTours! Als je workshopleider en begeleider in het veld, help ik je om een nóg betere fotograaf te worden dan je nu al bent. In het dagelijks leven ben ik reclame- en architectuurfotograaf (bekijk gerust mijn portfolio). Ik speel graag met licht en schaduw en houd van landschapsfotografie.

Foto van Elly van der Heide, copyright Anne van Houwelingen

Jaren geleden gingen we voor het eerst op safari. Anne gaf me een videocamera, zodat ik me niet zou vervelen als hij ging fotograferen. Ik had direct de smaak te pakken! Intussen vind ik fotografie net zo leuk als filmen, en op fotoreizen geef ik beginners extra begeleiding in het veld.

Maak mooie foto’s

We brengen je precies waar én wanneer je er moet zijn.

Ontwikkel je fotografisch oog

Persoonlijke begeleiding van een prof fotograaf.

Laat je inspireren

Leer van jouw foto’s en die van medereizigers.

Onze FotoTours zijn fotoreizen mét workshops, voor maximaal 6 fotografen. Een exclusief gezelschap, dus. Geen standaard groepsreis, maar fotografieliefhebbers die voor de gelegenheid samen reizen. Als deelnemer heb je maar liefst 2 begeleiders, waaronder professioneel fotograaf Anne van Houwelingen.

Met onze fotoreizen gaan beginnende maar ook (ver)gevorderde fotografen mee. Hobbyfotografen en professionals. Dat verschil in kennis en ervaring is geen enkel probleem. Er zijn maar 6 deelnemers en daarom kan Anne iedereen op zijn eigen niveau begeleiden. In het veld is Elly ook aanspreekpunt. Veel vragen, weinig vragen, ‘domme’ vragen… stel ze gerust.

Bij FotoTours staan jij, je fotografie en je leerervaring voorop. Anne fotografeert zelf niet, zodat hij alle tijd en aandacht voor je heeft. In het veld kijkt hij met je mee, helpt je waar nodig, beantwoordt je vragen… hij is er gewoon voor jou. Dat is bijzonder, zo horen we van onze deelnemers en zo weten we uit ervaring. Bij andere aanbieders is de meereizende professionele fotograaf nogal eens meer bezig met zijn eigen fotografie dan met de deelnemers.

Regen of zonneschijn, dat hebben we niet in de hand. Maar we zorgen dat je op het optimale moment op de mooiste plekjes bent. Wij doen er alles aan om te zorgen dat jij mooie foto’s kunt maken. Dus zoeken we precies uit hoe laat je ergens moet zijn voor het juiste licht. Ook logeren we bij voorkeur dichtbij fotogenieke ochtend- en avondlocaties, zodat we vaak kunnen profiteren van het gouden licht.

Op reis met een groepje gelijkgestemden, kan je elkaar inspireren en van elkaar leren. Daarom bekijken we ook regelmatig elkaars foto’s. Wat werkt er en wat juist niet? Je leert er niet alleen van, maar je doet ook inspiratie op. Het is vaak verrassend hoe anders de foto’s van deelnemers zijn, terwijl jullie toch op dezelfde plek waren. Wat ga jij morgen eens uitproberen?

Fotografie is méér dan techniek. Het is vooral ook zien en je fotografische visie ontwikkelen. Dus krijg je theoretische workshops natuur- en landschapsfotografie maar ook praktische workshops, steeds afgestemd op hetgeen we die dag gaan zien en fotograferen. Aan sommige reizen is een hands-on sessie fotobewerking met Lightroom en Photoshop gekoppeld. Zo haal je het meeste uit de reis, uit jezelf en uit je fotografie. Je kunt overigens ook een privé-workshop volgen bij Anne.

Daarom ga je met ons mee

Volgens Anne

  • Reis samen met 5 fotografie-liefhebbers zoals jij, en 2 begeleiders.
  • Fotografeer de mooiste plekjes op de juiste tijd, bij het beste licht.
  • Neem alle tijd. We slapen dichtbij de fotografische hoogtepunten.
  • Krijg volop aandacht, workshops, persoonlijke begeleiding en inspirerende fotoreviews.
  • Vraag maar raak. Ik sta zelf nooit te fotograferen. Ik ben er voor jou!

Anne, hoe werkt dat in de praktijk?

Begeleiding op je eigen niveau

“Voordat we op reis gaan, heb ik met alle deelnemers telefonisch contact. Zo kom ik onder meer te weten welk niveau iemand heeft en wat hij of zij graag wil leren. Tijdens de fotoreis sluit ik hierbij zoveel mogelijk aan. Dat geldt voor de workshops en fotoreviews, en vooral ook voor de begeleiding in het veld. Omdat er maar hooguit 6 deelnemers zijn en ik zelf niet fotografeer, heb ik alle tijd om mensen te helpen, hun vragen te beantwoorden en hen een stap verder te brengen in de fotografie.”

Elly, hoe werkt dat in de praktijk?

Golden hour

“Anne en ik gaan graag op reis naar fotogenieke oorden. De regio’s waarnaar we onze gasten brengen, kennen we op ons duimpje. We weten precies waar je moet zijn om mooie foto’s te maken en wanneer de omstandigheden het beste zijn. Omdat we het weer nooit in de hand hebben, slapen we op korte afstand van fotografische hoogtepunten. Zo vergroten we de kans dat deelnemers deze vaak en in ideaal licht kunnen vastleggen.”

Daarom ga je met ons mee

Volgens Elly

Ben je het type ‘kiekje maken en weer doorlopen’? Ga dan vooral NIET met ons mee. Want de 4 tot 6 gasten die wij meenemen naar fotogenieke oorden, zijn fotografieliefhebbers. Of ze nu ervaren zijn of niet, ze willen allemaal leren, elkaar inspireren en steeds mooiere foto’s maken. Ze houden van het ochtendlicht, avondlicht en noorderlicht. Slapen? Dat doen we als we niet kunnen fotograferen. Oh, en wacht maar niet op ons met het eten… de zon is nog lang niet onder.