• Workshop Natuurfotografie, individueel en op maat, van Anne van Houwelingen

Individuele workshop Natuurfotografie

Verbeter je fotografie door 1-op-1 coaching

Het doel van deze workshop op maat is om jouw fotografie verder te ontwikkelen. Je privé-docent is beroepsfotograaf Anne van Houwelingen. Hij belt je voor een afspraak en om met je te bespreken wat je ervaringsniveau is en wat je graag wilt leren. Tijdens de workshop concentreren jullie je daarop. Zo kan je in één keer een flinke stap maken in de mooie wereld van de natuurfotografie.

Deze workshop is ook erg handig als je bijvoorbeeld net een nieuwe camera hebt gekocht met veel creatieve mogelijkheden, of als je voor het eerst op safari gaat en wilt leren hoe je wilde dieren mooi op de plaat kunt krijgen.

Anne van Houwelingen

Anne is je workshopleider en begeleider in het veld. Hij is beroepsfotograaf en altijd bezig met het licht. Anne houdt van natuurfotografie. Landschappen vormen zijn favoriete onderwerp.

Bekijk hier Anne’s werk: landschapsfotografie en reclamefotografie.

 • “Een goede en degelijke fotoreis die je als fotograaf verder kan doen ontwikkelen, terwijl je geniet van het schitterende landschap. De begeleiding tijdens de fotoreizen van FotoTours.nl maakt dat je als fotograaf sterker wordt, en reikt je kansen aan om verder te groeien in het vak.”

  Wim van Vossen (prof. fotograaf) | fotoreis IJsland
 • “Anne en Elly, heel erg bedankt! Niet alleen was het voor ons beiden een succesvolle en leerzame week (we zijn nu aan het nagenieten van onze foto’s), maar we hebben het allebei ook enorm gezellig gevonden en hebben echt genoten van onze week in de Provence. Zeker voor herhaling vatbaar!”

  Erik en Corina | fotoreis Provence
 • “Ik was op zoek naar een fotoreis om mij persoonlijk te ontwikkelen. Ik koos voor deze fotoreis omdat het me een overweldigende belevenis leek, maar vooral ook leerzaam. Het is de combinatie die me aanspreekt.”

  Chris Bakker | fotoreis IJsland
 • “Met de adviezen en tips van Anne in het achterhoofd heb ik mijn reis door Namibië kunnen vastleggen op de manier waarop ik deze heb ervaren. Ik zal dan ook niet aarzelen om nog eens een workshop te volgen of wellicht een fotoreis te boeken bij Anne.”

  Erica Plantenga | workshop Natuurfotografie
 • “8 dagen vol fotografie in het veld. Tijd speelt geen rol, licht wel. Anne en Elly weten je naar prachtige plekken te brengen, op het juiste moment. Als je binnen bent geniet je van de leerzame workshops, en van alle aandacht die je krijgt in een zeer vriendelijk sfeer.”

  Mario Creanza | fotoreis Schotland
 • “Nogmaals bedankt voor de individuele workshop Lightroom. Vooraf vroeg je naar mijn specifieke vragen, zodat je je daarop kon voorbereiden. Je gaf geduldig een veelheid aan heldere informatie, die helemaal toegesneden was op wat ik wilde weten. Ik hoef het nu allemaal ‘alleen nog maar’ toe te passen ;-). Goed om te weten dat ik je voor een hoe-zat-het-ook-weer-vraagje nog eens mag mailen. Een aanrader, deze workshop!”

  Noor van der Ploeg-Radier | workshop Lightroom
 • “De fotoreis ‘IJsland: Winter Wonderland’ is werkelijk een wonderbaarlijke reis geworden. Rustig en overdacht begeleid, heb ik me 11 dagen en een paar nachten onophoudelijk kunnen bezighouden met fotograferen in een onstuimig klimaat.”

  Detty Verbon (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Op fototour met landschapsfotograaf Anne van Houwelingen en zijn vrouw Elly van der Heide. Gepassioneerde mensen die er voor je staan met raad en daad. Een druk programma in het teken van fotografie, workshops én thuis komen met goede maar bovenal mooie foto’s. Compact gezelschap van zes deelnemers zodat een ieder de aandacht kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Een zeer geslaagde en leerzame reis!”

  Paul van der Zwan (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Zeker een aanrader, deze fotoreis met workshops. We hebben een fijne week gehad samen met Anne en Elly en de andere cursisten. Een intensief programma waarin we in een fijne, ontspannen sfeer veel geleerd hebben. We kregen voldoende aandacht tijdens het fotograferen, maar ook daarna bij de theorie en bespreking van de gemaakte foto’s. Dit was mogelijk door het kleine aantal cursisten. Alles was goed geregeld en tot in de puntjes verzorgd. Bedankt nog daarvoor!”

  Bert en Irma van der Kroon | fotoreis Toscane
 • “De 1 op 1 workshop photoshop (elements 13) bleek een hele goede keus. Ik heb kunnen werken aan eigen foto’s waarbij je geduldig uitleg hebt geleverd in een tempo dat mij past. Je methode om elke stap te laten noteren is concreet en werkt prima. Dit had ik veel eerder moeten doen.”

  Jan Bultsma | individuele workshop Nabewerking

Aanbeveling van een deelnemer

Erica stond op het punt om een onvergetelijke reis te maken naar Afrika. Ze vroeg Anne om camera-advies en een individuele workshop natuurfotografie. Daarvoor gingen ze ‘op safari’ in de dierentuin. Erica maakte in Namibië mooie foto’s die zij samenbracht in een fotoboek.

“Mijn workshop begon met een stukje theorie gecombineerd met oefeningen. Dan merk je meteen dat fotografie veel meer is dan het schieten van de gebruikelijke vakantiekiekjes op de automatische stand!

Ik leerde over de functies van mijn nieuwe camera, kreeg tips over belichting, compositie, de diverse standen op de camera, de beste tijdstippen om foto’s te schieten enzovoorts. Daarbij hield Anne steeds de situaties in gedachten die zich konden voordoen tijdens mijn reis. Alles werd geduldig uitgelegd, en ik kreeg alle tijd om vragen te stellen en het geleerde in praktijk te brengen. Ik heb de middag in dierentuin ervaren als een uitermate waardevolle workshop die aan alle verwachtingen voldeed.

Voor vertrek ontving ik een gepersonaliseerde ‘spiekbrief’ van Anne op de mail; één blad met alle besproken praktische adviezen voor tijdens de reis. Met de adviezen en tips van Anne in het achterhoofd heb ik mijn reis kunnen vastleggen op de manier waarop ik deze heb ervaren. Ik zal dan ook niet aarzelen om nog eens een workshop te volgen of wellicht een fotoreis te boeken bij Anne.”

Erica Plantenga

Details van deze workshop

Workshop Natuurfotografie
Duur: 4 uur
Locatie: Utrechtse Heuvelrug
In je eentje € 295
Met z’n tweeën € 350
Verlenging Per extra uur € 65
Andere locatie Meerprijs In overleg

 

Is het wat voor jou?

Deze workshop is geschikt voor fotografen van elk niveau.

 • Is fotografie je passie?
 • Wil je meer uit je hobby halen?
 • Wil je je techniek en visie verder ontwikkelen?
 • Heb je een nieuwe camera gekocht en wil je deze leren beheersen?
 • Wil je compleet nieuwe technieken leren?
 • Wil je leren om anders te zien?

Dan kan je met de individuele workshop natuurfotografie in korte tijd een flinke stap maken.

Wat ga je leren?

Je volgt deze workshop omdat je jezelf wilt ontwikkelen. Doordat Anne je individueel begeleidt, maakt het niet uit welk ervaringsniveau je hebt. Jouw kennis, kunde en ervaring vormen het uitgangspunt. Je bespreekt van te voren met Anne waaraan je wilt werken en hij zorgt dat je een programma op maat krijgt dat aansluit bij jouw niveau.

Je kiest dus zelf wat je van Anne wilt leren. Cameratechniek bijvoorbeeld, filtergebruik, composities die werken, omgaan met licht en belichting. Maar Anne brengt je ook graag bij hoe je foto’s in het landschap kunt leren ‘zien’ en hoe je ze kunt laden met emotie.

Welke apparatuur neem je mee?

Voor deze workshop voldoet elke camera, maar je bent het meest flexibel in het toepassen van technieken als je een instelbare camera met met verwisselbare lenzen en een statief hebt. Indien nodig, kan Anne je een statief, filters en een panorama-uitrusting voor de dag lenen. Heb je een tas vol apparatuur? Neem die dan gerust mee, zodat je met verschillende technieken en mogelijkheden kunt experimenteren.