Toscane: Lente Landschap | juni 2018

 • Bestemming:
 • Duur: 8 dagen
 • Van : 02/06/2018
 • Tot en met: 09/06/2018
 • Prijs: €1.495

Sorry, de reis van dit jaar is niet meer boekbaar. Interesse om volgend jaar mee te gaan? We plaatsen je graag kosteloos en vrijblijvend op de wachtlijst. 

Toscaanse landschappen en stadjes

Toscane is een droombestemming voor hobbyfotografen. De lieflijke heuvels met statige cipressen, kruipende mist in fotogenieke dalen, de boerderijen en kapelletjes… wie kent de beelden niet? Als jij ook die iconische plaatjes wilt schieten en je verder wilt ontwikkelen als fotograaf, ga dan mee op deze fotoreis met fotografie workshops.

Op onze FotoTours gaan maximaal 6 deelnemers mee. Door de bijzonder kleine groepsgrootte krijg je veel individuele aandacht en begeleiding. Deze tour is geschikt voor fotografen van alle niveaus.

Even kennismaken

Anne van Houwelingen is je workshopleider en begeleider in het veld. Elly van der Heide biedt beginnende fotografen extra hulp en ondersteuning.

Lees meer over ons.

Over deze FotoTour

Ontvangst
We ontvangen je in de loop van de middag op onze verblijfslocatie in het hart van het Toscaanse land. Dichtbij zowel de bekende Toscaanse landschappen als de Renaissance- en Middeleeuwse steden in de buurt.

Programma

Mist of zonneschijn?
We laten het dagprogramma volledig afhangen van de weersomstandigheden. Sommige landschappen zijn het mooiste bij mist, andere bij zonneschijn. In onze directe omgeving zijn meer dan genoeg fotogenieke plekken – en wij hebben ze allemaal al voor je onderzocht. Net als een aantal mooie stadjes en dorpjes in de regio.

Workshops

Workshops en opdrachten
Gedurende de reis geeft Anne verschillende workshops die je zullen helpen om meer uit jezelf en uit je camera te halen. Daarbij sluit hij zo veel mogelijk aan op jouw kennis en ervaring en gaat hij in op vragen waar jij mee zit. Hij behandelt onderwerpen zoals camerabeheersing, compositie, licht en belichting, perspectief en diepte, nabewerking en emotie in je foto brengen. Maar ook met je statief omgaan, HDR-foto’s maken, into-the-sun fotograferen of waar je je verder maar in wilt bekwamen. Uiteraard ga je zelf aan de slag met alles wat je leert. De opdrachten die je meekrijgt, helpen je daarbij.

R&R

Rest & Relaxation
‘s Avonds of op een ander moment van de dag bekijken we gemaakte foto’s met elkaar. Daar leer je van en je put er inspiratie uit. Uiteraard genieten we ook van het leven. Bij warm weer koelen we tussen de middag lekker af met een duik in het zwembad. We gaan uit eten of eten lekker ‘thuis’, op het terras met uitzicht op de rollende heuvels. Heerlijk.

Tip

Vakantiegevoel
Onze fotoreis met workshops is hartstikke leuk, natuurlijk, maar best wel intensief. Dus als we je een tip mogen geven: knoop nog een paar vrije dagen aan de reis voor het echte vakantiegevoel. Misschien wil je Florence bekijken? Dat ligt op de route terug naar huis.

 • “Een goede en degelijke fotoreis die je als fotograaf verder kan doen ontwikkelen, terwijl je geniet van het schitterende landschap. De begeleiding tijdens de fotoreizen van FotoTours.nl maakt dat je als fotograaf sterker wordt, en reikt je kansen aan om verder te groeien in het vak.”

  Wim van Vossen (prof. fotograaf) | fotoreis IJsland
 • “Zeker een aanrader, deze fotoreis met workshops. We hebben een fijne week gehad samen met Anne en Elly en de andere cursisten. Een intensief programma waarin we in een fijne, ontspannen sfeer veel geleerd hebben. We kregen voldoende aandacht tijdens het fotograferen, maar ook daarna bij de theorie en bespreking van de gemaakte foto’s. Dit was mogelijk door het kleine aantal cursisten. Alles was goed geregeld en tot in de puntjes verzorgd. Bedankt nog daarvoor!”

  Bert en Irma van der Kroon | fotoreis Toscane
 • “De fotoreis ‘IJsland: Winter Wonderland’ is werkelijk een wonderbaarlijke reis geworden. Rustig en overdacht begeleid, heb ik me 11 dagen en een paar nachten onophoudelijk kunnen bezighouden met fotograferen in een onstuimig klimaat.”

  Detty Verbon (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Op fototour met landschapsfotograaf Anne van Houwelingen en zijn vrouw Elly van der Heide. Gepassioneerde mensen die er voor je staan met raad en daad. Een druk programma in het teken van fotografie, workshops én thuis komen met goede maar bovenal mooie foto’s. Compact gezelschap van zes deelnemers zodat een ieder de aandacht kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Een zeer geslaagde en leerzame reis!”

  Paul van der Zwan (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Nogmaals bedankt voor de individuele workshop Lightroom. Vooraf vroeg je naar mijn specifieke vragen, zodat je je daarop kon voorbereiden. Je gaf geduldig een veelheid aan heldere informatie, die helemaal toegesneden was op wat ik wilde weten. Ik hoef het nu allemaal ‘alleen nog maar’ toe te passen ;-). Goed om te weten dat ik je voor een hoe-zat-het-ook-weer-vraagje nog eens mag mailen. Een aanrader, deze workshop!”

  Noor van der Ploeg-Radier | workshop Lightroom
 • “Anne en Elly, heel erg bedankt! Niet alleen was het voor ons beiden een succesvolle en leerzame week (we zijn nu aan het nagenieten van onze foto’s), maar we hebben het allebei ook enorm gezellig gevonden en hebben echt genoten van onze week in de Provence. Zeker voor herhaling vatbaar!”

  Erik en Corina | fotoreis Provence
 • “De 1 op 1 workshop photoshop (elements 13) bleek een hele goede keus. Ik heb kunnen werken aan eigen foto’s waarbij je geduldig uitleg hebt geleverd in een tempo dat mij past. Je methode om elke stap te laten noteren is concreet en werkt prima. Dit had ik veel eerder moeten doen.”

  Jan Bultsma | individuele workshop Nabewerking
 • “Met de adviezen en tips van Anne in het achterhoofd heb ik mijn reis door Namibië kunnen vastleggen op de manier waarop ik deze heb ervaren. Ik zal dan ook niet aarzelen om nog eens een workshop te volgen of wellicht een fotoreis te boeken bij Anne.”

  Erica Plantenga | workshop Natuurfotografie
 • “8 dagen vol fotografie in het veld. Tijd speelt geen rol, licht wel. Anne en Elly weten je naar prachtige plekken te brengen, op het juiste moment. Als je binnen bent geniet je van de leerzame workshops, en van alle aandacht die je krijgt in een zeer vriendelijk sfeer.”

  Mario Creanza | fotoreis Schotland
 • “Ik was op zoek naar een fotoreis om mij persoonlijk te ontwikkelen. Ik koos voor deze fotoreis omdat het me een overweldigende belevenis leek, maar vooral ook leerzaam. Het is de combinatie die me aanspreekt.”

  Chris Bakker | fotoreis IJsland


Reissom per persoon
Vanaf Toscane Tweepersoonskamer € 1.495
Toeslag alleengebruik € 250


Voor deze en alle andere FotoTours geldt: minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers.

5 Redenen om mee te gaan op deze FotoTour

Klik op de tekst achter de plusjes voor meer info

Individuele begeleiding op jouw niveau
Voor vertrek krijg je een telefonische intake. Waar sta je in je ontwikkeling als fotograaf? Wat wil je leren? Daar houdt Anne rekening mee in zijn workshops. Verder krijg je individuele begeleiding in het veld en praktijkopdrachten op jouw niveau. We nemen maximaal 6 deelnemers mee, dus er is volop aandacht voor jou en je fotografische ontwikkeling.
Workshops die je verder helpen ontwikkelen
Fotografie is meer dan techniek. Het is vooral ook zien en je fotografische visie ontwikkelen. Je krijgt een uitgebreide theoretische workshop over onderwerpen zoals compositie, licht en belichting. Verder krijg je regelmatig een praktische workshop, steeds afgestemd op hetgeen we die dag gaan zien en fotograferen. Anne geeft ook tips over nabewerking en het gebruik van Lightroom en Photoshop. Zo haal je het meeste uit de reis, uit jezelf en uit je fotografie.
Leren van elkaar
Het is leuk om met een groepje gelijkgestemden op reis te zijn, omdat je van elkaar leert. Daarom bekijken we ook regelmatig elkaars foto’s. Wat werkt er en wat juist niet? Je leert er niet alleen van, maar je doet ook inspiratie op. Het is vaak verrassend hoe anders de foto’s van een andere deelnemer zijn, terwijl jullie toch op dezelfde plek waren.
Fotograferen op het juiste moment, bij het juiste licht
Hoe vaak ben je niet op een prachtige plek geweest terwijl het licht slecht was? Tijdens deze fotoreis ben je op de juiste plek op het juiste moment. Het programma staat volledig in het teken van de fotografie. We reizen dus in een rustig tempo en maximeren onze tijd in het veld. Zo heb je uitgebreid de tijd om te fotograferen en experimenteren. We logeren in een fotogeniek gebied en maken dus ook gebruik van het golden hour.
Verblijf middenin de fotogenieke Val d'Orcia
De iconische plaatjes van Toscane die je kent? Die zijn grotendeels geschoten in de Val d’Orcia, het heuvelland ten zuiden van Siena. Je verblijft middenin deze streek, in een groot huis (met zwembad en kamers met eigen sanitair) dat centraal gelegen is. We maken overigens ook wat uitstapjes naar andere mooie gebieden.

 

Reisdetails

Reistijd

De reistijd is zo gekozen, dat de glooiende heuvels van Toscane nog vrij groen zijn, maar wel kleurschakeringen vertonen. Normaal gesproken zijn de lenteregens grotendeels voorbij en is de warmte van de zomer op komst.

Let op: je kunt deze reis verlengen door er bijvoorbeeld een paar dagen Florence aan vast te plakken.

Verblijf

Onze uitvalsbasis is een centraal gelegen huis met zwembad, ten zuiden van Siena. Je slaapt in een kamer met eigen sanitair.

De vaste standplaats biedt ons veel vrijheid voor het invullen van het dagprogramma. Dat laten we grotendeels van de weersomstandigheden afhangen.

Soms maken we een dagtocht, maar vaker gaan we een of meer dagdelen op pad. Bij warm weer kan je ’s middags lekker een duik in het zwembad nemen.

Inclusief

 • Tweepersoonskamer met douche en toilet
 • Iedere dag ontbijt, plus het diner op de dag van aankomst
 • Vervoer ter plaatse, gechauffeerd door de twee reisbegeleiders
 • Workshopprogramma en opdrachten voor in het veld
 • Begeleiding door beroepsfotograaf Anne van Houwelingen
 • Extra ondersteuning voor beginners door Elly van der Heide

Exclusief

 • Vervoer naar Toscane v.v.
 • Maaltijden en drankjes (ontbijt en het diner bij aankomst zijn wel inbegrepen)
 • Optionele excursies en toegangsprijzen
 • Reis- en annuleringsverzekering

Tip: Als je liever niet naar Toscane rijdt, kan je ook op Florence of Rome vliegen en dan verder met de trein.

Reisvoorwaarden

Voor deze reis gelden onze reis- en annuleringsvoorwaarden. Wanneer je de reis boekt, ga je met deze voorwaarden akkoord.

Wat en hoe ga je leren?

Algemeen

Gedurende de reis geeft Anne verschillende workshops die je zullen helpen om meer uit jezelf en uit je camera te halen. Hij sluit daarbij zo veel mogelijk aan op jouw kennis en ervaring en gaat in op vragen waar jij mee zit. Voor vertrek bespreekt hij dat al met je.

Leren tijdens workshops

Je krijgt onderweg afwisselend theoretische en praktische workshops. Er komen onderwerpen aan bod zoals camerabeheersing, compositie, licht en belichting, HDR, perspectief en diepte, nabewerking en emotie in je foto brengen. Anne geeft ook tips over nabewerking met Lightroom en Photoshop.

Leren in de praktijk

We nemen je mee naar de mooiste plekjes om te fotograferen op de tijd dat daar het mooiste licht voor is. Elk dag geeft Anne een korte uitleg over wat we gaan die dag gaan zien, hoe de lichtomstandigheden zullen zijn en suggesties voor fotografie. Zo kunnen we zoveel mogelijk tijd gebruiken om in de praktijk met fotografie bezig te zijn.

In het veld is Anne beschikbaar als vraagbaak en ondersteuner en Elly helpt beginnende fotografen met het vinden van de juiste instellingen. Op sommige plekken krijg je opdrachten mee het veld in, die je helpen om het geleerde in praktijk te brengen.

Leren van elkaar

We bekijken en bespreken regelmatig de resultaten van jou en andere deelnemers met elkaar. Dit helpt je om jouw persoonlijke fotografische visie snel verder te ontwikkelen en al in Toscane in praktijk te brengen. Je krijgt namelijk beter inzicht in wat er werkt en wat niet, en je doet inspiratie op.

Wat ga je zien en fotograferen? En wat neem je daarvoor mee?

Typisch Toscane

Een foto van Toscane herken je vrijwel meteen: glooiende heuvels, cypressenlanen en oude stadjes en steden. In de loop van de eeuwen is dit gebied door de mens gebeeldhouwd.

Je gaat iconische cultuurlandschappen zien die als we geluk hebben in een dun laagje mist gehuld zijn. In deze tijd van het jaar bloeien er vaak bloemen, waardoor je een bijzondere kleurenpracht in je foto’s kunt brengen. En natuurlijk bezoeken we ook steden en stadjes in al hun middeleeuwse en renaissancepracht.

Het weer in Toscane in de lente

De temperatuur overdag zou ergens begin 20 graden moeten liggen. Maar je weet het nooit. Je kunt ook heel warme dagen treffen of juist behoorlijk koele, zo weten we uit ervaring. Een regenbui, met of zonder onweer, behoort ook tot de mogelijkheden. Maar dat vinden wij nooit zo’n probleem: dramatische wolken zijn interessanter op de foto dan strakblauwe luchten.

Kledingadvies

Kleed je bij voorkeur in laagjes, zodat je ook wanneer je onderweg bent snel iets aan of uit kunt trekken. Op koele dagen of als we ’s avonds op het terras zitten dan komt een lekkere fleece zeker van pas. Zorg ook dat je nat mag worden, al was het maar omdat je ’s ochtends vroeg door bedauwde begroeiing loopt.

Eén ding is echt vervelend aan Toscane: de vette kleibodem. Als het flink geregend heeft dan komen je schoenen er absoluut onder te zitten, dus dan weet je dat vast. Neem in elk geval naast je wandelschoenen of -sandelen een stel slippers, instappers, gympies of ander gemakkelijk schoeisel mee. Dan kan je zonder die met klei besmeurde schoenen de auto, het huis of een stadje in.

Apparatuuradvies

Nadat je geboekt hebt, neemt Anne contact met je op om je fotografische ervaring te bespreken en je ontwikkelwensen. Jullie gaan dan ook in op de apparatuur die je ter beschikking hebt. Een paar algemene wenken:

Je zult voornamelijk met landschapsfotografie bezig zijn en met je groothoeklens fotograferen. Een telelens kan van pas komen, en als je een macrolens hebt dan is die leuk voor detailopnamen.

Waarschijnlijk heb je wel een polarisatiefilter, maar het is niet erg als je geen grijsfilter hebt (je kunt er een van Anne lenen, om mee te experimenteren).

Vergeet verder vooral je statief niet en, als je die hebt, een ontspanner (met of zonder draad). 

Vergeet ook niet voldoende geheugenkaartjes en/of backup-mogelijkheden mee te nemen.

Voor het selecteren en bewerken van je foto’s komt een laptop goed van pas. Dat geldt ook voor de workshop fotobewerking na afloop van de reis. Voor wie geen Adobe Lightroom heeft: geen nood, Anne zorgt voor evaluatie-versies van het programma.

Beginners opgelet!

Voor beginnende fotografen geldt dat het absoluut niet uitmaakt wat voor camera je hebt. Natuurlijk heb je meer creatieve vrijheid met en spiegelreflexcamera, maar met een ander soort camera kan je ook prachtige foto’s maken. Ga niet speciaal voor deze reis allerlei extra’s aanschaffen, maar zorg wel dat je een statief hebt.