• IJsland

    fotoreis door winter wonderland

    Foto ijs op strand IJsland, copyright Anne van Houwelingen

Daarom ga je mee met FotoTours

In het kort

  • Reis samen met 5 fotografie-liefhebbers zoals jij, en 2 begeleiders.
  • Fotografeer de mooiste plekjes op de juiste tijd, bij het beste licht.
  • Neem alle tijd. We slapen dichtbij de fotografische hoogtepunten.
  • Krijg volop aandacht, workshops, persoonlijke begeleiding en inspirerende fotoreviews.
  • Vraag maar raak. De begeleidende professioneel fotograaf staat zelf nooit te fotograferen. Hij is er voor jou!
  • Duur

    11 dagen, 10 nachten

  • Reistijd

    februari of ander moment van het jaar*
    *ijsgrot en noorderlicht alleen in de winter

  • Startpunt

    luchthaven van Keflavik, IJsland

  • Deelnemers

    4 tot 6

  • Prijs

    indicatie: € 2.950 (excl. vlucht)
    alleengebruik kamer + € 450

  • Aanrader voor...?

    gevorderde tot (zeer) ervaren landschapsfotografen

Water

Overal op en om IJsland zoekt water met geweld zijn weg. Spectaculair om te zien en uitdagend om te fotograferen.

We fotograferen veel stromend water. Als je een grijsfilter hebt, neem het dan mee. Kan je spelen met de belichtingstijd en water naar believen ‘bevriezen’.

De meeste bezoekers laten Snaefellsnes (letterlijk) links liggen. Wij bezoeken het schiereiland juist wel, omdat het IJsland in het klein is. Inclusief een prachtige basaltkust waar je sluiter overuren gaat maken.

Vuur

IJsland kent veel geothermische activiteit, van pruttelende modderpoelen tot uit de aarde opstijgende stoom met de geur van zwavel en natuurlijk de hoog opspuitende geisers.

De Geysir heeft zijn naam gegeven aan het woord geiser, maar barst tegenwoordig nauwelijks nog uit. De Strokkur (karnton) daarentegen, spuit iedere 5 tot 8 minuten zo’n 15 tot wel 40 meter hoog.

We slapen vlakbij de geisers. Daardoor kunnen we deze met ochtend- en avondlicht fotograferen en (niet ongebelangrijk) zonder dat het zicht wordt belemmerd door grote groepen toeristen.

IJs

In de winter is ijs alomtegenwoordig op IJsland. Van halfbevroren watervallen tot grote ijsbrokken op het strand en ijsgrotten onder de gletsjer.

Hoe compacter het ijs, hoe meer rood licht het absorbeert en hoe blauwer het oogt.

Het is de laatste jaren steeds drukker geworden op IJsland in de winter, wat de druk op de ijsgrotten en de gidsen die tours verzorgen vergroot. Tot nu toe is het ons steeds gelukt om met onze fotogroep een privé-bezoek te brengen aan een ijsgrot. Dat geeft onze deelnemers uitgebreid de tijd en mogelijkheid om de fantastische ijsformaties te fotograferen.

Noorderlicht

Wij gaan graag in de winter naar IJsland omdat je dan kans hebt op het zien van noorderlicht. De zonnewind slingert elektronen tegen het magnetisch veld rond de aarde. Waar zij op zuurstof- of stikstofdeeltjes botsen, ontstaat het fenomeen dat wij noorderlicht noemen (aurora borealis).

Wist je dat… noorderlicht meerdere kleuren kan hebben? Groen komt het meest voor en ontstaat bij botsing met zuurstofmolekulen op ongeveer 100 kilometer hoogte.

Als het noorderlicht zich laat zien (in de praktijk betekent dat: als het onbewolkt is), dan springen we gelijk in de kleren en gaan naar een van onze favoriete uitkijkpunten om het schouwspel te fotograferen.