IJsland: Winter Wonderland | feb 2020

 • Bestemming:
 • Duur: 11 dagen
 • Van : 20/02/2020
 • Tot en met: 02/03/2020
 • Prijs: €2.950

Leer beter fotograferen in een spectaculaire omgeving!

Deze intensieve fotoreis met fotografie workshops brengt je naar rauw en fotogeniek IJsland in de winter. Je zult intensief bezig zijn met fotografie en gaat terug naar huis met bijzondere foto’s en als een betere fotograaf. Inbegrepen in deze reis zijn twee workshops van halve dagen in Nederland.

Op onze FotoTours gaan maximaal 6 deelnemers mee. Door de bijzonder kleine groepsgrootte krijg je veel individuele aandacht en begeleiding. Deze tour is geschikt voor fotografen van alle niveaus, maar biedt vooral uitdaging aan (semi-)gevorderden.

Dag 1

Welkom op IJsland
Na je middagvlucht wachten we je op bij de luchthaven in Keflavík. Het wordt al snel donker, maar we maken op weg naar het hotel fotografiestops bij geothermische activiteit en een vuurtoren op schiereiland Reykjanes. Tijdens het kennismakingsdiner bespreken we het programma van de komende dagen.

Dag 2

Naar Snaefellsnes
Dit schiereiland wordt ‘IJsland in het klein’ genoemd. We fotograferen basaltformaties, vissershaventjes, watervallen en kerkjes. Het landschap wordt bepaald door de vulkaan en gletsjer Snaefellsjökull, waar Jules Verne zijn imaginaire reis naar het midden van de aarde begon.

Dag 3

Snaefellsnes en noorderlicht?
Een dag vol fotografie. Is de nacht onbewolkt, dan fotograferen we het noorderlicht. Op heel IJsland is de kans om Aurora Borealis te zien vrij groot omdat je vlakbij de poolcirkel zit. Maar het moet wel onbewolkt zijn, natuurlijk.

Dag 4

Via Þingvellir naar Geysir
Via de historische plek Þingvellir, waar zich ook een mooi halfbevroren watervalletje bevindt, rijden we naar Geysir. Daar spuit heet water in grote kolommen de grond uit. Ons hotel staat er vlak naast, dus je hebt alle kans om dit natuurgeweld tijdens het ‘golden hour’ te fotograferen.

Dag 5

De Golden Circle
Geysir ligt middenin de zogenoemde Golden Circle. We fotograferen de immense waterval Gullfoss maar ook een kleine, bijzonder mooie en weinig bezochte waterval in de buurt die azuurblauw water heeft.

Dag 6

Zuidkust
Via de fotogenieke waterval Skogafoss rijden we naar Vík. Daar slaan de golven tegen basaltformaties op en voor de kust. Het zwarte lavastrand leent zich bijzonder goed voor het spelen met belichtingstijden, waardoor de golfbeweging ‘bevriest’ of juist ‘vloeiend’ wordt.

Dag 7

IJsformaties op het strand
We rijden naar het natuurgebied dat wordt gedomineerd door de Vatnajökull, een van de allergrootste gletsjers van Europa. De gletsjer heeft vele tongen en één daarvan brokkelt af in ijsbergenmeer Jökulsárlón. Grote en kleine brokken ijs spoelen de zee in en komen op het lavazwarte strand terecht. Leef je uit met panorama’s, abstracten en macrofotografie!

Dag 8

IJsgrot en paarden
Met een gids brengen we een bezoek aan een natuurlijk gevormde ijsgrot. Of we dat privé kunnen doen (zoals de afgelopen jaren) is twijfelachtig. Onder druk van grote touroperators kunnen gidsen geen privé-bezoeken meer garanderen. Ook rijden we naar het zuidoosten, op zoek naar IJslandse paarden om in hun ruige landschap te fotograferen.

Dag 9

Terug naar Vík
Bij de kust van Vík waren we op de heenweg nog lang niet uitgekeken. We rijden er vandaag, rustig sightseeënd en foto’s makend, naartoe. Misschien lukt het om de ondergaande zon te fotograferen met basaltformaties in zee als silhouet op de voorgrond.

Dag 10

Op weg naar Keflavík
Is je bucketlist grotendeels afgevinkt? Mooi, dan kan je vandaag relaxen. Natuurlijk maken we onderweg weer fotostops, maar we bezoeken ook een grote souvenirwinkel. Zorg dus dat je nog wat kronen op zak hebt. Vanavond in Keflavík gaan we nog een keer gezellig met elkaar uit eten en wisselen we stoere verhalen uit over onze avonturen in IJsland.

Dag 11

Naar huis
Moe maar voldaan, met vele mooie foto’s, een betere techniek en een verder ontwikkelde fotografische visie kom je eind van de ochtend op Schiphol aan. Tenzij je je reis verlengd hebt natuurlijk, bijvoorbeeld met een paar dagen Reykjavík.

 

Klik en bekijk foto’s van eerdere deelnemers…

 • “8 dagen vol fotografie in het veld. Tijd speelt geen rol, licht wel. Anne en Elly weten je naar prachtige plekken te brengen, op het juiste moment. Als je binnen bent geniet je van de leerzame workshops, en van alle aandacht die je krijgt in een zeer vriendelijk sfeer.”

  Mario Creanza | fotoreis Schotland
 • “Ik was op zoek naar een fotoreis om mij persoonlijk te ontwikkelen. Ik koos voor deze fotoreis omdat het me een overweldigende belevenis leek, maar vooral ook leerzaam. Het is de combinatie die me aanspreekt.”

  Chris Bakker | fotoreis IJsland
 • “De 1 op 1 workshop photoshop (elements 13) bleek een hele goede keus. Ik heb kunnen werken aan eigen foto’s waarbij je geduldig uitleg hebt geleverd in een tempo dat mij past. Je methode om elke stap te laten noteren is concreet en werkt prima. Dit had ik veel eerder moeten doen.”

  Jan Bultsma | individuele workshop Nabewerking
 • “Op fototour met landschapsfotograaf Anne van Houwelingen en zijn vrouw Elly van der Heide. Gepassioneerde mensen die er voor je staan met raad en daad. Een druk programma in het teken van fotografie, workshops én thuis komen met goede maar bovenal mooie foto’s. Compact gezelschap van zes deelnemers zodat een ieder de aandacht kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Een zeer geslaagde en leerzame reis!”

  Paul van der Zwan (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Een goede en degelijke fotoreis die je als fotograaf verder kan doen ontwikkelen, terwijl je geniet van het schitterende landschap. De begeleiding tijdens de fotoreizen van FotoTours.nl maakt dat je als fotograaf sterker wordt, en reikt je kansen aan om verder te groeien in het vak.”

  Wim van Vossen (prof. fotograaf) | fotoreis IJsland
 • “Zeker een aanrader, deze fotoreis met workshops. We hebben een fijne week gehad samen met Anne en Elly en de andere cursisten. Een intensief programma waarin we in een fijne, ontspannen sfeer veel geleerd hebben. We kregen voldoende aandacht tijdens het fotograferen, maar ook daarna bij de theorie en bespreking van de gemaakte foto’s. Dit was mogelijk door het kleine aantal cursisten. Alles was goed geregeld en tot in de puntjes verzorgd. Bedankt nog daarvoor!”

  Bert en Irma van der Kroon | fotoreis Toscane
 • “De fotoreis ‘IJsland: Winter Wonderland’ is werkelijk een wonderbaarlijke reis geworden. Rustig en overdacht begeleid, heb ik me 11 dagen en een paar nachten onophoudelijk kunnen bezighouden met fotograferen in een onstuimig klimaat.”

  Detty Verbon (fotoclublid) | fotoreis IJsland
 • “Nogmaals bedankt voor de individuele workshop Lightroom. Vooraf vroeg je naar mijn specifieke vragen, zodat je je daarop kon voorbereiden. Je gaf geduldig een veelheid aan heldere informatie, die helemaal toegesneden was op wat ik wilde weten. Ik hoef het nu allemaal ‘alleen nog maar’ toe te passen ;-). Goed om te weten dat ik je voor een hoe-zat-het-ook-weer-vraagje nog eens mag mailen. Een aanrader, deze workshop!”

  Noor van der Ploeg-Radier | workshop Lightroom
 • “Anne en Elly, heel erg bedankt! Niet alleen was het voor ons beiden een succesvolle en leerzame week (we zijn nu aan het nagenieten van onze foto’s), maar we hebben het allebei ook enorm gezellig gevonden en hebben echt genoten van onze week in de Provence. Zeker voor herhaling vatbaar!”

  Erik en Corina | fotoreis Provence
 • “Met de adviezen en tips van Anne in het achterhoofd heb ik mijn reis door Namibië kunnen vastleggen op de manier waarop ik deze heb ervaren. Ik zal dan ook niet aarzelen om nog eens een workshop te volgen of wellicht een fotoreis te boeken bij Anne.”

  Erica Plantenga | workshop Natuurfotografie

 

 

Reissom (indicatie)
per persoon
Landarrangement vanaf Keflavík
(luchthaven van Reykjavík)
Tweepersoonskamer € 2.950
Toeslag alleengebruik € 450
Retourvlucht met IcelandAir
(zelf boeken)
Prijsindicatie
(bij op tijd boeken)
€ 450

Voor deze FotoTour geldt: minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers.
De reissom is een indicatie, gebaseerd op het prijspeil en de wisselkoers van 2016.

 

5 Redenen om mee te gaan op deze FotoTour

Klik op de tekst achter de plusjes voor meer info

Individuele begeleiding op jouw niveau
Voor vertrek krijg je een telefonische intake. Waar sta je in je ontwikkeling als fotograaf? Wat wil je leren? Op IJsland krijg je individuele begeleiding in het veld en je krijgt opdrachten mee op jouw niveau. We nemen maximaal 6 deelnemers mee, dus er is volop aandacht voor jou en je fotografische ontwikkeling.
Workshops die je verder helpen ontwikkelen
Fotografie is meer dan techniek. Het is vooral ook zien en je fotografische visie ontwikkelen. In Nederland krijg je al een theoretische workshop natuur- en landschapsfotografie. Op IJsland volgen praktische workshops, steeds afgestemd op hetgeen we die dag gaan zien en fotograferen. Je kunt altijd vragen stellen. En wanneer je weer thuis bent, krijg je nog een workshop fotobewerking. Zo haal je het meeste uit de reis, uit jezelf en uit je fotografie.
Leren van elkaar
Het is leuk om met een groepje gelijkgestemden op reis te zijn, omdat je van elkaar leert. Daarom bekijken we ook regelmatig elkaars foto’s. Wat werkt er en wat juist niet? Je leert er niet alleen van, maar je doet ook inspiratie op. Het is vaak verrassend hoe anders de foto’s van een andere deelnemer zijn, terwijl jullie toch op dezelfde plek waren.
Fotograferen op het juiste moment, bij het juiste licht
Hoe vaak ben je niet op een prachtige plek geweest terwijl het licht slecht was? Tijdens deze fotoreis ben je op de juiste plek op het juiste moment. Of het licht dan goed is, hangt natuurlijk wel af van het weer. Het programma staat volledig in het teken van de fotografie. We reizen dus in een rustig tempo en maximeren onze tijd in het veld. Zo heb je uitgebreid de tijd om te fotograferen en experimenteren. Omdat we vlakbij fotogenieke plekken slapen, heb je alle kans om gebruik te maken van het golden hour.
Kans op Noorderlicht
IJsland ligt vrij noordelijk. Al bij een gematigde zonne-activiteit reikt het poollicht (Aurora Borealis) tot boven het eiland. Als op zo’n avond of nacht de bewolking meewerkt, gaan we er zeker op uit om het Noorderlicht te fotograferen.

 


Even kennismaken

Anne van Houwelingen is je workshopleider en begeleider in het veld. FotoTours zijn geschikt voor fotografen van alle niveaus. Maar voor beginners is IJsland wel gelijk een sprong in het diepe. Elly van der Heide biedt vooral de beginnende fotografen in het gezelschap extra hulp en ondersteuning.

Lees meer over ons.

 

 

Reisdetails

Reistijd

IJsland is altijd mooi, maar in de winter is het landschap wel heel fotogeniek. Bovendien heb je dan kans om het Noorderlicht te zien. Wij kiezen voor deze reistijd omdat de dagen alweer wat gaan lengen. In combinatie met een laagstaande zon, geeft dat ons veel tijd om mooie foto’s te maken. Verder zijn de ijsgrotten in deze tijd nog stabiel zijn. Onder begeleiding van een gids, kunnen we die dus veilig bezoeken en fotograferen.

Let op: je kunt deze reis verlengen door er bijvoorbeeld een paar dagen Reykjavík aan vast te plakken.

Verblijf

Landschapsfotografie doe je bij voorkeur niet midden op de dag, wanneer het licht vlak is. Wij zorgen ervoor dat je op het juiste moment, dus bij het juiste licht, op de mooiste plekjes bent. Dat is ook de reden dat je in verschillende hotels verblijft, steeds dichtbij fotografische hoogtepunten. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van het beste licht, inclusief het golden hour.

Voor fotografie moet je de tijd nemen en wij zorgen ervoor dat je die tijd hebt. We hebben de hotels zo uitgekozen, dat we een relatief laag reistempo kunnen aanhouden. In sommige hotels slapen we maar één nachtje, maar bij het ijsmeer (ons hotel ligt er 12 km vandaan) verblijven we wel drie nachten. Zo maximeren we de kans op goed weer voor fotografie aan de randen van de dag.

In de IJslandse winter zijn de dagen kort en de golden hours relatief lang. We maken optimaal gebruik van het licht. Eten, koffiedrinken, uitrusten, elkaars foto’s bekijken of reizen van de ene naar de andere standplaats doen we zoveel mogelijk op momenten dat het licht fotografisch gezien minder interessant is.

Inclusief

 • Tweepersoonskamer met douche en toilet
 • Ontbijt
 • Vervoer in een 4×4-voertuig,
  gechauffeerd door de reis- en workshopleiders
 • Workshop- en reisbegeleiding door
  Anne van Houwelingen en Elly van der Heide
 • Een dagdeel workshop natuur- en landschapsfotografie (Nederland)
 • Een dagdeel workshop nabewerking van je foto’s (Nederland)
 • Workshopprogramma ter plaatse en opdrachten voor in het veld

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam-Reykjavík en luchthavenbelastingen
 • Lunches, diners en drankjes (ontbijt is wel inbegrepen, voor de lunch kopen we vaak in bij een supermarkt)
 • Optionele excursies en toegangsprijzen

Reisvoorwaarden

Voor deze reis gelden de onze reis- en annuleringsvoorwaarden. Wanneer je de reis boekt, ga je met deze voorwaarden akkoord, dus lees ze even door.

 

Wat en hoe ga je leren?

Algemeen

Gedurende de reis geeft Anne verschillende workshops die je zullen helpen om meer uit jezelf en uit je camera te halen. Hij sluit daarbij zo veel mogelijk aan op jouw kennis en ervaring en gaat in op vragen waar jij mee zit. Voor vertrek bespreekt hij dat al met je.

Tijdens de workshops komen onderwerpen aan bod zoals camerabeheersing, compositie, licht en belichting, perspectief en diepte, nabewerking en emotie in je foto brengen.

Theorie en fototechnieken

Voorafgaand aan de reis organiseren we een uitgebreide theorieworkshop. De inhoud daarvan is afhankelijk van jouw niveau en dat van je medereizigers. Dit zorgt ervoor dat je voordat je naar IJsland gaat jezelf alvast kunt verdiepen in een aantal technieken zodat je goed voorbereid naar IJsland gaat. Je wilt immers al vanaf dag 1 mooie foto’s maken. De workshop duurt ongeveer een dagdeel.

Leren in de praktijk

We nemen je mee naar de mooiste plekjes om te fotograferen op de tijd dat daar het mooiste licht voor is. Op IJsland beperkt Anne zich tot korte uitleg over wat we gaan die dag gaan zien, hoe de lichtomstandigheden zullen zijn en suggesties voor fotografie. Zo kunnen we zoveel mogelijk tijd gebruiken om in de praktijk met fotografie bezig te zijn.

In het veld is Anne beschikbaar als vraagbaak en ondersteuner en Elly helpt beginnende fotografen met het vinden van de juiste instellingen. Op sommige plekken krijg je praktijkworkshops, aangevuld met opdrachten die je helpen om het geleerde in praktijk te brengen.

Verder zijn er sessies waarin we jouw resultaten en die van de anderen bekijken en bespreken, zodat je inspiratie kunt opdoen van elkaar. Dit helpt je om jouw persoonlijke fotografische visie snel verder te ontwikkelen en al op IJsland in praktijk te brengen.

Workshop nabewerking

Kort na terugkomst in Nederland organiseren we een uitgebreide praktijkworkshop fotobewerking. Na een inleiding ga je met je eigen foto’s aan de slag in Lightroom en Photoshop. Uiteraard is Anne beschikbaar voor vragen of om je te helpen technisch ingewikkelde bewerkingen te realiseren. De workshop duurt ongeveer een dagdeel.

 

Wat ga je zien en fotograferen?

IJsland = natuurfotografie

IJsland is een Walhalla voor liefhebbers van natuurfotografie, van landschapsfotografie tot macrofotografie en nachtfotografie. In het winterseizoen biedt IJsland meer visueel drama dan in de zomer. Watervallen zien wit van de ijspegels en bevroren waterdamp. De bergen lijken woester en grilliger. De ijsbergen in het gletsjermeer en op het lavastrand zijn groter. In dit seizoen kan je onder de gletsjers in ijsgrotten fotograferen en op heldere avonden heb je kans op noorderlicht. IJsland meemaken in de winter is een unieke ervaring die je als natuurfotograaf niet mag missen!

Vuur

De Mid-Atlantische Rug, een scheur in de bodem van de Atlantische Oceaan, maakt dat Europa en Afrika steeds verder van Amerika afdrijven. Op sommige plaatsen steekt de rug boven de zeespiegel uit, zoals op IJsland. Dat verklaart waarom IJsland vulkanisch zo actief is en waarom er hete bronnen en geisers zijn. In het historisch belangrijke Þingvellir, waar vanaf 930 de volksvertegenwoordiging bijeenkwam, drijven de twee aardschollen elk jaar een paar centimeter verder uit elkaar. Dit heeft tot een kloof geleid.

Wij gaan het vuur van IJsland op twee plekken bekijken. Op het schiereiland Reykjanes (onder Reykjavík) vind je fotografische onderwerpen zoals havens en vuurtorens, drogende stokvis maar ook zichtbare geothermische activiteit. Meer in het binnenland vinden we Geysir, waar kolommen heet water de grond uit spuiten. De geiser Strokkur barst elke 4 tot 8 minuten uit. Je krijgt dus vele kansen om alle stadia daarvan vast te leggen.

Overigens vinden we overal op IJsland bewijs van vulkaanuitbarstingen. De zwarte lavavelden zijn op de meeste plaatsen overgroeid met dikke pakketten mos. Maar aan de kust bij Vík bijvoorbeeld, zullen we bijzonder mooie zuilvormige basaltformaties zien.

Water

Water is nooit ver uit de buurt, want we reizen grotendeels langs kusten. Zo ook in Snaefellsnes, het schiereiland dat ook wel ‘IJsland in het klein‘ wordt genoemd. De streek ligt buiten het bereik van de IJslandse ringweg en wordt daarom, ten onrechte, door veel bezoekers overgeslagen. Als fotografen hebben we het hier dus heerlijk rustig terwijl we basaltformaties, kerkjes, haventjes en watervallen fotograferen.

In de Golden Circle gaan we naar Gullfoss, de bekendste waterval van IJsland, maar ook naar kleinere watervallen die minder bekend maar ongelooflijk fotogeniek zijn. Aan de zuidkust maken we ook zeker een fotografiestop bij de Skogafoss. Je zult het intussen wel begrepen hebben trouwens: waterval is foss, in het IJslands.

IJs

Het zuidwesten van IJsland wordt gedomineerd door de Vatnajökull. Dit is de grootste gletsjer van Europa: zo groot als een vijfde van Nederland met een ijskap tot 900 meter dik. Elk jaar ontstaan er in deze gletsjer nieuwe ijsgrotten. Ze zijn groot of klein met helder en mat ijs, wit of haast fluorescerend blauw, met of zonder ijspegels. Tijdens deze fotografenreis nemen we je mee naar zo’n ijsgrot. De grotten zijn ieder jaar weer anders, wat je de kans geeft om unieke foto’s te maken.

Verder gaan we naar Jökulsárlón, ook wel bekend als het ijsbergenmeer. Grote brokken ijs, die van de Vatnajökull afbreken, drijven in dit meer rond. Uiteindelijk spoelen ze via een kanaal de zee in en vervolgens werpen de golven ze terug op het lavastrand. Heldere brokken ijs ogen als glaskunstwerken en nodigen uit tot macrofotografie. Bij zonsopkomst en zonsondergang kan je prachtige sfeerbeelden maken van het er doorheen vallende licht.

Licht

Anne is niet alleen fotograaf, hij is ook opgeleid als astronoom. Hij kan je dus alles vertellen over het ontstaan van het noorderlicht (aurora borealis). De magie ervan moet je zelf ervaren. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het donker en helder zijn, en moet de zonneactiviteit groot genoeg zijn. Het weer en de zon hebben we niet in de hand, maar op onze reis maken we toch een behoorlijke kans om het noorderlicht te zien.

Op verschillende locaties hebben we plekjes ontdekt met zicht op het noorden, weinig lichtvervuiling en een interessante voorgrond. Wanneer er noorderlicht is, weten we dan ook precies waar we heen kunnen om het gebeuren op een bijzondere manier vast te leggen. Mocht het noorderlicht het laat afweten, dan gaan we een keer aan de slag met fotografie bij maanlicht, astrofotografie of lightpainting.

 

Kleding- en apparatuuradvies

Het weer op IJsland in de winter

In februari ligt de temperatuur in IJsland overdag op of rond het vriespunt. Gemiddeld, dus er zijn altijd uitschieters naar boven en naar beneden mogelijk. Omdat het op IJsland eigenlijk altijd waait, ligt de gevoelstemperatuur vaak een stuk lager. Verder is het IJslandse weer onvoorspelbaar, dus je kunt maar het beste overal op voorbereid zijn.

Alvast een waarschuwing: pas op voor windvlagen en monstergolven. Zeker aan de rand van een klif is een plotselinge windvlaag levensgevaarlijk. Verder zijn de golven verraderlijk, vooral in de winter. Af en toe slaat een golf veel hoger en verder dan je verwacht had. Voorkom dus een nat pak, persoonlijke ongelukken en kapotte apparatuur en zorg altijd dat je veilig staat.

Kleding: warm en winddicht

Het IJslandse weer is vooral: veranderlijk. Kleed je dus bij voorkeur in laagjes, zodat je ook wanneer je onderweg bent snel iets aan of uit kunt trekken.

Zorg voor een heerlijk warme muts, bijvoorbeeld zo eentje met flappen over de oren, een sjaal en handschoenen. Thermo-ondergoed is ook een aanrader, zeker als je geen gevoerde broek draagt.

Neem ook vooral je regenkleding mee! Zo ben je beschermd tegen een regenbui maar ook tegen de ‘spray’ van watervallen, geisers en de zee. Verder kan je regenkleding dienstdoen als windbreaker. Dat scheelt enorm in de gevoelstemperatuur.

Schoeisel: waterdicht en anti-slip

Stevig, bij voorkeur waterdicht schoeisel met flink profiel is een goed idee. Zelf dragen we bergschoenen met Goretex. Doen het prima met droog en nat weer, en ook (in combinatie met ‘gamaschen’) in de sneeuw.

Als je in het water wilt staan bij watervallen of aan zee, dan heb je laarzen nodig. Zelf hebben we ‘overtreklaarzen’ bij ons van het merk Neos. Daar stappen we zo met bergschoen en al in.

Het komt regelmatig voor dat we, op routes naar een waterval of andere fotogenieke plek, een volledig bevroren pad moeten trotseren. Daarom raden we je met klem aan om anti-slipzolen mee te nemen, die je onder je schoenen kunt binden. Zo kan je over sneeuw en ijs lopen, zonder al te grote kans op uitglijden.

Wij gebruiken zolen van rubber met ijzeren punten (let op dat ze goed om je schoeisel klemmen, anders verlies je ze onderweg). Verder zijn er sneeuwketting-achtige constructies te koop, en klimijzers werken natuurlijk ook.

Comfort: relaxt knielen en rondsloffen

Zit jij ook vaak op één knie te fotograferen? Wij wel, in ieder geval. Van ons krijg je een kniebeschermer cadeau, zodat je zonder pijn kunt knielen op steen en ijs. Je broek blijft er ook nog eens schoner en droger door.

Net als IJslanders, lopen veel toeristen in hotels op sokken of pantoffels rond. Niet zo vreemd, want je schoenen zijn vaak nat en vuil – in het profiel blijft veel vulkaangruis hangen. Neem dus warme sokken mee (ook lekker voor buiten) of een stel pantoffels.

Apparatuuradvies

Nadat je geboekt hebt, neemt Anne contact met je op om je fotografische ervaring te bespreken en je ontwikkelwensen. Jullie gaan dan ook in op de apparatuur die je ter beschikking hebt. Een paar algemene wenken:

Vanwege regen en de ‘spray’ van watervallen, geisers en zeewater is regenbescherming van je apparatuur heel belangrijk. Een simpele hoes van doorzichtig plastic voldoet. Een glasfilter meenemen is ook een goed idee. Daarmee bescherm je je lens tegen de zoute spray van het zeewater.

Je zult voornamelijk met landschapsfotografie bezig zijn en met je groothoeklens fotograferen. Een telelens kan van pas komen, en zeker een macrolens als je die hebt. Leuk voor detailopnames van het ijs.

Waarschijnlijk heb je wel een polarisatiefilter, maar het is niet erg als je geen grijsfilter hebt (je kunt er eentje van ons lenen om mee te experimenteren).

Vergeet verder vooral je statief niet en, als je die hebt, een ontspanner (met of zonder draad). 

IJsland is zeer fotogeniek. Zorg dus voor voldoende geheugenkaartjes en/of backup-mogelijkheden.

Voor het selecteren en bewerken van je foto’s komt een laptop goed van pas. Dat geldt ook voor de workshop fotobewerking na afloop van de reis. Voor wie geen Adobe Lightroom heeft: geen nood, Anne zorgt voor evaluatie-versies van het programma.

Beginners opgelet!

Voor beginnende fotografen geldt dat het absoluut niet uitmaakt wat voor camera je hebt. Natuurlijk heb je meer creatieve vrijheid met en spiegelreflexcamera, maar met een ander soort camera kan je ook prachtige foto’s maken. Ga niet speciaal voor deze reis allerlei extra’s aanschaffen. We raden je wel van harte aan om een statief mee te nemen en regenbescherming.